Všetko pre vašu krásu

Čo je argánový olej

16.08.2013 14:03

Arganovy olej nie je taký vzácny len preto, že sa získava z mimoriadneho stromu, ktorého výskyt je taký ojedinelý. Vzácny je tiež preto, že zber a  spracovanie plodov, z ktorých sa vyrába, je možné robiť len ručne. Ako to prebieha? Nazbierané plody je potrebné najskôr vysušiť. Po usušení na vzduchu ich ženy v berberských dedinkách ručne roztĺkajú a lúpu. Získané semená potom pražia na ohni. Pomocou kamenných mlynov ich rozdrvia na kašu, zmiešajú s vodou a ručne lisujú. Tak vznikne zlatožltý araganový olej. Táto ručná výroba nie je dôležitá len z hľadiska zachovania berberských tradícií. Ide hlavne o zachovanie všetkých dôležitých látok, ktoré olej obsahuje.

Zloženie arganového oleja

Arganový olej je svojim zložením naozaj výnimočný. Obsahuje obrovské množstvo bioaktívnych zložiek, ktoré napomáhajú Vášmu organizmu zvnútra i navonok.

  • Vitamíny – je to najmä prírodný vitamín E rozpustný v  tukoch. Arganový olej obsahuje dvoj až trojnásobok tohto vitamínu E oproti akémukoľvek inému prírodnému zdroju.
  • Esenciálne mastné kyseliny – ktoré sú potrebné pre správne fungovanie bunkových membrán. Arganový olej obsahuje 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín, ako kyselina stearová, kyselina linolenová alebo kyselina olejová.
  • Karotenoidy – sú to prírodné antioxidanty, ktoré znižujú riziko tvorby rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu. Pomáhajú znižovať cholesterol, čím chránia srdce.
  • Steroly – prírodné látky, ktoré sa u iných olejov vyskytujú výnimočne, alebo vôbec. Zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu do krvi a prebytočný cholesterol je tak vylučovaný

Arganový olej sa využíva ako liek, ochucovadlo a skrášlovací prostriedok.

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Talianska vlasova kozmetika