Všetko pre vašu krásu

Čo sposobuje vypadávanie vlasov

06.09.2013 11:27

Čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov?

 

Vlasy padajú najčastejšie na jar a na jeseň, ale výrazné padanie vlasov vás môže poriadne prekvapiť kedykoľvek, hlavne ak vás trápi nejaký zdravotný problém. Ak spozorujete, že vám na hrebeni zostane poriadny chumáč vlasov, mali by ste začínať rozmýšľať o príčine.

 

Vypadávanie vlasov možno pozorovať:

• pri ochoreniach štítnej žľazy
• po pôrode
• pri chorobách s vysokými horúčkami
• v čase vysokého nervového i fyzického vypätia
• pri nedostatku vitamínov a minerálov (zinok, horčík a vitamíny skupiny B)

Čo im najviac škodí

Poruchy imunitného systému

Tie spôsobujú najskôr lokálne vypadanie vlasov na niektorých miestach, neskôr môže dôjsť k celkovému vypadaniu vlasov. Ide o autoimunitné ochorenia, keď telo bojuje samo proti sebe.

Časté nosenie silno stiahnutých vlasov

Na vypadávanie vlasov má vplyv aj splietanie rôznych vrkočov a dredov. Takto môžu vlasové folikuly celkom odumrieť a zaniknúť. Používajte radšej voľnejšie gumičky.

Fénovanie, žehlenie vlasov

Nebezpečným pre vlasy je horúci vzduch pri fénovaní a tiež aj vyrovnávanie vlasov s pomocou žehličky.

Poveternostné podmienky

Na vlasy nepriaznivo pôsobia aj poveternostné vplyvy z okolia – slnko, smog, vietor, mráz.

Nesprávna výživa

Nevhodné zloženie stravy, ktoré neprospieva organizmu, neosoží ani vlasom. Tajomstvo pekných vlasov sa skrýva vo vitamíne B. Nedostatok vitamínu E (nachádza sa v obilných klíčkoch) zasa spôsobuje napríklad suchosť a šupinatosť kože. Organizmus potrebuje aj vitamín H, nazývaný aj biotín (žĺtok, pečeň, pšenica). Pomáha tiež prísun vitamínu B2 (nachádza sa v 1 litri mlieka).

Hormonálne výkyvy

Ženské pohlavné hormóny – estrogény chránia pred padaním vlasov, a preto ich nedostatok v klimaktériu môže mať za následok padanie vlasov. Mužský pohlavný hormón – testosterón pod vplyvom enzýmu 5-alfa-reduktázy premieňa na aktívnu formu dihydrotestosterón, ktorý poškodzuje vlasové korienky.

Užívanie niektorých liekov Najčastešie ide o lieky na vysoký krvný tlak, trombózu, dnu a preventívne užívané prípravky proti malárii.

Dedičnosť

Trvalá strata vlasov je obyčajne dedičná a postihuje mužov už okolo dvadsiateho roku. U žien, ktoré zdedia tento znak, dochádza k rednutiu vlasov v neskoršom veku, plešina však u nich väčšinou nevzniká.

Krásne a zdravé vlasy sú symbolom ženskosti a krásy. Upravené zas dotvárajú imidž a upevňujú sebavedomie. Ale čo ak začnú padať? Viete, čo to spôsobuje?

Vyhľadávanie

Kontakt

Talianska vlasova kozmetika