Všetko pre vašu krásu

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.

Blog

29.07.2013 14:40

Starostlivosť o vlasy

Starostlivosť o vlasy

Úprava, strih a farbenie vlasov sa zakladá na niekoľkých kombináciách mechanických, tepelných a chemických k úprave strednej časti (dĺžky) vlasov. Každý deň sú vlasy vystavené mechanickým a tepelným záťažiam. Stále sa opakujúce cykly mechanickej a tepelnej záťaže spôsobujú postupné zhoršenie kvality vlasového porastu. Táto postupná záťaž nakoniec vedie k viditeľnej nekvalitě vlasov a vo svojom dôsledku potom k neestetickému pohľadu na vlasový porast. Záleží na type mechanické záťaže, ničeniu vlasov sa potom odráža v používaní rôznych vlasových komponentov. Masáž a naťahovanie vlasov potom spôsobuje nekvalitu a tento efekt tiež pôsobí na pokožku. Torzné (krútiaci, trecí) namáhanie pri vysúšanie vlasov a povrchu pokožky uterákom potom hlavne vedie k rozstrapkaniu končekov vlasov. Tepelné namáhanie, horúca kulma, žehlička či fén pôsobí na celý povrch vlasov. V nadväznosti na základné typy poničeniu vlasového porastu, spolu so spôsoby prevencie a ochrany bude ďalej rozvedené.

Poničené VLASOV - FYZICKEJ A CHEMICKÉ PRIDELENIA.

Poškodeniu vlasov vzniká vo vlasových bunkách na molekulárnej úrovni predovšetkým fyzickým a chemickým pôsobením, predovšetkým potom pôsobením mechanickým, tepelným, chemickým a fotoindukcí / svetelným pôsobením /. Fyzická a mechanická záťaž sa prejavuje v molekulárnej podobe tromi základnými chemickými prvkami: Polypeptides-proteíny známe ako keratínu, polysacharidy a rôznymi lipoidními a tukovými materiály. Práve tieto prvky a fyzické pôsobenie môžu zapríčiniť trvalú deformáciu vlasového porastu. Tieto nežiaduce procesy sú zvyčajne nezvratné a prejavujú sa v celom komplexe. Tiež záleží na stupni opakované záťaže na vlasový porast, ktorá je vymedzená raz, či dvoma špecifickými oblasťami. Hlavným dôvodom zničených vlasov je, že polypeptidy, polysacharidy a tukový materiál vlasového porastu nie je správne chemicky ošetrený. Napríklad, v kortikálnej bunkách sú polypeptidy chemicky viazané a tvoria samostatné amorfný oblasti s kryštalickými mikročiastočky v nich usadené. Kortikálnej / biologické / bunky obsahujú každá tisíce mikročiastočiek kryštalického keratínu vzájomne prepojeného disulfidními zväzky prostredníctvom Bielkovinové amorfných zón / zväzkov /. Pre poničené vlasy je typické nielen na pohľad, ale aj na dotyk, že stráca lesk, sú mdlé, majú rozstrapkané končeky a stráca určitú kompatibilnosť v mokrom aj suchom stave. V dennom živote potom vlasy nie sú vystavené len jednému namáhaniu, ale niekoľkonásobnému počas úpravy vlasov, vysúšanie, tvarovanie, farbenie, permanentnému prečesávanie a odfarbovanie. Aby sme preto predišli ničeniu vlasov je potrebné vedieť, ako k poškodeniu dochádza a aký je potom efekt na štruktúru vlasového porastu. Skúsime zaostriť pozornosť na jeden štrukturálne komponentov a to je pokožka.

PÄŤ Najzákladnejšou typu poškodenia Vlasová pokožka (rozumie sa pokožka vlasu)

Päť najčastejších typov poškodenej pokožky a vlasového porastu ako je uvedené ďalej: zvrásnená pokožka, trhlinky vzniknuté teplom, abrázia / opotrebenie / pokožky, rozstrapkané končeky vlasov a nesprávne ošetrenie pokožky vlasov. Žiadny z týchto piatich typov sa neobjavuje sám, ale vždy v kombinácii s inými. Napríklad, tepelné zaťažovania pokožky a jej opotrebovanie rezultuje v poškodenie buniek pokožky v miestach, kde sa prejavuje značná tepelná záťaž. Zvrásnenie pokožky sa objavuje, keď je vlas pozdĺžne zaťažovaný napätím a potom dochádza k deformácii vyššej ako 8%. Keď sa potom priemer vlasu zníži a bunky pokožky sú suché, nie je tu priestor pre zmeny v bunkách pokožky. Keď je vlas vlhký, jeho priemer sa zväčší o cca 15%, pretože vlas napučí. Použitie teplého vzduchu / fénovaní / spôsobuje u zvlhlých chuchvalcov vlasov spevnenie buniek pokožky. Voda sa z vlasov nemôže patrične odpariť / vysušiť /. Toto všetko je spôsobené nedostatkom vody v bunkách pokožky a nemôžu potom byť patrične zvláčnenie amorfný proteínové zóny a deformuje sa viskózna elasticita vlasov. Strihanie jednotlivých zväzočky vlasov je potom typickým fenoménom polymérov pri mechanickej záťaži: je to určitý druh záťaže, ktorý je ovplyvnený polymerickými materiály. Vytvára sa jemné skupinky na povrchu materiálu a ich viditeľný aspekt odlišný od iných nepoškodených oblastí. Končeky vlasov sa potom pri strihaní strapkajú a pôsobí nielen na schránku pokožky, ale tiež na vlasovú kôru. Na záver, vydutie, alebo mikroskopické výčnelky na pokožke vznikajú predovšetkým v dôsledku väčšej tepelnej námahy s lokalizáciou na jedno miesto po dlhšiu dobu. Vysoká teplota pri sušení sa na pokožke prejavuje ako vydutiu, pľuzgieriky, zvrásnenie, zdrsnenie a narušenie pokožky. Extrémne tepelná záťaž spôsobuje dva základné problémy. Prvým z nich je statický náboj pri opakovanom vysúšanie vlasov. V tomto prípade vydutia a pľuzgieriky sú spôsobené denaturáciou a termochemickými zmenami v keratínové zložke pri extrémnom tepelnom zaťažení. Druhým problémom sú vysoké teploty pri používaní kulmy, pôsobí nepriaznivo na bunky pokožky, ktorá už vykazuje trhlinky.

PREVENCIA / OŠETRENIE poničených VLASOV

Z praktického pohľadu prevencie pred zničením vlasovej pokožky je veľmi dôležitá, ako potom následná úprava a vylepšenia pokožky. Pri tepelných a mechanických zaťaženiach sa môže predchádzať ničeniu pokožky tak, že stredná časť vlasového porastu je vždy patrične zvlhčená. Aby sme lepšie pochopili dôležitosť vlhčenia vlasov, je potrebné revízie niektorých pojmov od Polymer Science / vedný odbor o polyméroch /. Vlas je komplex bio-polymérov a tak sa chová ako polymerické materiál. Polyméry a tiež tak vlasy majú prechodné štádium teploty ako sklo (Tg). Pri vyšších teplotách sa polyméry stávajú mäkkými a pružnými, pri nižších teplotách sú tvrdšie a křehčejší. Vlasy sa stávajú mäkšími a jemnými, keď teplota pôsobiaca na priečinok keratín je okolo 170 ° C. Dôležité je správne zvlhčenie vlasov. Ak sú bunky pokožky vysušené, vlasy tendují k poškodeniu. Naopak, keď sú vlasy patrične navlhčené, stávajú sa mäkšími a kvalitnejšími. A tu je dôvod, prečo kvalitné kozmetické vlasové prípravky sú tak dôležité, aby ochránili preventívne vlas pred zničením.


SPRÁVANIA VLASOV vo vodnom prostredí.

Je absolútne nevyhnutné poznať správanie vlasov s vodným prostredím. Pokožka je veľmi dôležitou zložkou a ochranou pri vytváraní vlasového porastu. Keď je nepriedušná, odmietajú bunky pokožky akékoľvek preniknutiu rôznych vlasových prípravkov. Voda ľahko oživia bunky a dovolí dôležitú absorpciu pokožky. Ale to je všetko. Ďalšie kvapalinu jednoducho neprijme. Preto je veľmi ťažké používať ďalšie prostriedky, ako napríklad organické farbivá. Alkalické vodné roztoky ale pôsobí na vnútornú vrstvu buniek pokožky. Tieto časti sú potom mäkšie a rýchlejšie reagujú. Kým vonkajšia strana buniek je tvrdá, vnútorný je mäkšia práve pôsobením alkaloidu a stáva sa prístupnejšie. Teraz je vlasový porast pripravený pre ďalšiu úpravu. Nie je to však tak jednoduché, ako sa zdá. Usporiadanie buniek pokožky ukazuje, že peptidy a eurygomery majú pred sebou ešte dlhú cestu k "srdcu" vlasového porastu. Preto rozťahovaním buniek napomáhajú naše výrobky k ozdravenie nekvalitné a zničenej pokožky.

Prečo vlasy mastnejú.

Viete, že hlavná zložka šampónov, natrium-lauryl (éteru) sulfát sa stala populárnou v roku 1950 kvôli jej schopnosti peniť a ako pena do kúpeľa zaznamenala veľký úspech? Potom bola tiež použitá v šampónoch z rovnakého dôvodu: hustá a trvalá pena. Od tej doby nebolo v chemickom priemysle nič nové vymyslené, v tomto ohľade a táto látka je stále prítomná prakticky vo všetkých šampónoch, ktoré sa predávajú po celom svete vďaka drahé publicitou (reklame) a skvelému marketingu. Ale tento detergent má vážnu nevýhodu: má silné odmasťovacie vlastnosti. To bolo dobré, pre jej pôvodný účel, ktorým bolo priemyselné a mechanické odmasťovanie kovových častí, ale pre ľudské vlasy je to deštruktívne. Reakcie je dobre známa všetkým užívateľom: pokožka hlavy sa rýchlejšie mastí a je potreba použiť šampón častejšie, každé dva až tri dni, alebo dokonca denne.

Naši prarodičia používali šampón len raz týždenne. Ale kto si to dnes pamätá? Postupne sme sa zmenili pôsobením komerčného tlaku, ale prečo? Jednoducho preto, že šampón sa stal hlavným tvorcom zisku u veľkých kozmetických výrobcov.

Bol vykonávaný veľký výskum a podľa chemikov, sa žiaľ žiadne povrchovo aktívne látky, ktoré sú priemyselne k dispozícii, ako náhrada za lauryl sodný (éteru) sulfát s rovnocennými schopnosťami napenenia, nenašli.

 

produkty môžete nakúpiť tu: https://www.talianska-kozmetika.eu

Vyhľadávanie

Kontakt

Talianska vlasova kozmetika